Hemma hos

Gårdagen var lång och kul. Jag var visserligen helt slut klockan tio, men det var det värt.

Redan vid tio på morgonen kom flickornas sysslingar på besök för att leka lite. Eller, ja, den stora sysslingen och stora E lekte, den lilla sysslingen är ju bara en månad så han sov mest hela tiden. Fixade lunch till hela gänget samtidigt som kvällens middag förbereddes - multitasking!

En kort stunds vila mellan förmiddagsbesöket och kvällsbesöket intogs sittandes i fåtöljen.

När det så var dags att på allvar sätta igång med matlagning till middagen, valde lilla E att balla ur... Då fanns det INGENTING som kunde få henne att sluta skrika, förutom att bli buren av mamma. Mamma, hon som hade tusen saker att göra innan kompisarna kom och som VERKLIGEN inte kunde hacka rödlök med en bebis på axeln...
Som tur var kom pappan precis i lagom tid för att jag skulle lyckas rodda ihop det.

Så följde en suuupernice kväll i glada vänners lag med mycket prat, skratt, skvaller, planer och så pyssel förstås... Här kommer bilder på kvällens alla skapelser:





Nån som blir sugen???


Day from h--l

Pust!

Äntligen sover de, änglarna... Vilken dag! Tur att inte alla dagar varit så här nu när D varit borta!

01.30 - lilla E vaknar, bajsar, äter och vill INTE somna om.
02.30 - stora E vaknar, inser att hon är ensam och kommer upp till oss i fåtöljen
03.30 - alla barnen sover i sängen.
03.31 - mamman sover
07.00-08.45 - frukost och fix för att gå till dagis

09.01 - mamman åker mot Norrtälje för att gå på Bvc med den lilla.
09.37 - dagis ringer, stora E har fått en pinne i ögat
09.38 - mamman vänder tillbaka mot dagis
09.39 - mamman ringer akuten
09.41 - mamman ringer husläkarmottagningen
09.44 - mamman ringer ögonmottagningen

09.48 - mamman gör ALLT för att köra 50 på 50-sträckan, där hon tutar på alla som INTE gör det i vanliga fall...
09.53 - mamman hämtar ledsen E på dagis
09.54 - mamman har lastat stora E och kör återigen 50 på 50-sträckan

10.12 - mamman konstaterar att parkeringen vid Bvc är full, vidare mot nästa
10.18 - mamman och barnen kliver in på Bvc, tre minuter sena, då ska stora E så klart kissa...

12.15-19.15 - mamman får välbehövlig hjälp av farmor och farfar med bebispassning, lek med den stora, grillad, god mat, samtal från D som säger att planet från Glasgow är försenat - kanske inte hinner med flyget från Amsterdam och hem, blöjbyten, att ge stora E medicin i ögat - TVÅ gånger...

VAAAAA!!!?!?!
VADÅ INTE HINNA MED FLYGET???

AAAAARRRRGGGGHHHHH....

19.30-20.30 - mamman ger lilla E en Alvedon mot febrighet efter två vaccinationssprutor, mutar den stora med några sourcream onionringar och saft, ammar den lilla, försöker få den lilla att sova, borstar tänder på mamma och stortjej, sätter på TVn - bra lite Simpsons till den stora, försöker ööövertala den lilla att stänga ögonen och somna, ooops - nu sover ju den stora där hon ligger mellan mina ben... bråkar lite med den stora, får henne att gå in själv i sängen och sova... LYCKAS med detta!
20.30 - mamman får skriva av sig lite på bloggen, båda tjejerna sover.
21.22 - postar blogginlägget, stänger av och släcker, går och lägger sig och håller tummarna för att planet väntar på D och hans gäng. Nu har jag fått NOG av singelmammalivet!!!


God natt!

Dagens björn...

Ja, men, jag glömde ju...

I morse var jag inne i badrummet, medan stora och lilla E var ute i köket. Helt plötsligt kommer stora E springade till mig.

- Vad är det, frågar jag.
- Lillasyster trodde att det kanske var en björn här inne, svarade stora E då.


Suck, då var vi tillbaka till björnrädslan igen då...


Pysseldags - igen!

Nu är det bara ett och ett halvt dygn kvar innan D kommer hem igen, ska bli skönt! Vi klarar oss alldeles utmärkt utan honom, men det är klart att det blir tomt. Vi klarar oss till och med så bra, att huset faktiskt är relativt välstädat… eller, städat och städat… Det är absolut inte dammsuget, men diskmaskinen är urplockad och inplockad, soporna har hittat ner till soptunnan, det ligger inte en massa post och skräpar överallt, bara på ETT ställe i hallen. Till och med skulle man kunna säga att det är så ordentligt undanplockat att det skulle gå att ta hem folk hit… Tja, kanske inte på ”finmiddag”, (hur ofta har vi det egentligen?), utan mer ”hoppsan-kommer-ni-förbi-ja-ja-kliv-på-bara”-städat…

 I morse gick jag och bebin ner till bryggan, fast det var så gråmulet att vi (jag) satt bara en liten stund. Jag satt och tänkte en stund på hur lyckligt lottad jag känner mig med två så fantastiska små tjejer. Tänk att jag någonsin tvekade när det gällde att skaffa barn… inte när vi väl tagit beslutet, men innan. Ibland kan jag tänka att –Varför väntade vi så länge med det här. Fast, om vi hade skaffat barn tidigare så hade vi ju inte fått just dessa två tjejer. Ja, ni vet, jag lär ju inte vara den enda som fastnat i en sådan tankevurpa direkt.

 Dagens lyxstund har nu varat i tre (!) timmar, då lilla E har sovit i vagnen sedan vi gick till dagis i morse. Jag har då passat på att ha lite ”mammatid” och pysslat! Det är nu dags att börja förbereda dagens lunch, både till mamman och till lillasyster. Tänk, vilka vuxenpoäng jag måste ha scorat idag, i och med att jag inte bara tillverkat egen barnmat, utan dessutom kom ihåg att ta ut den ur frysen i morse, så att den är tinad lagom tills nu… Jösses! Hade min hemkunskapslärare från högstadiet vetat att det skulle bli så, hade jag kanske fått mer än den där trean i alla fall… ;)

 

Resultatet från dagens pyssel… På fredag kommer tjejligan hit för att äta gott, prata, prata, prata och så pyssla lite grann. Då ska vi tillverka prinsesstårtor, cupcakes och rulltårta… i alla möjliga färger och kanske former.



Saknad...

Stora E är nu på väg hem. Hon har sovit hos farmor och farfar och har idag varit på Skansen.
Att det kan vara så tyst hemma... det märks att det är något som saknas - storasyster! Lilla E har varit helt underbar, som vanligt, hon bara skrattar den ungen. Men det är något som saknas mig... suck, nu är hon snart hemma i alla fall. Ska bli skönt att få kramas med henne i natt.

Lillasyster fick komma upp i sängen i natt, eftersom hon vaknade redan klockan tre. Då var det enklast att mata i sängen och sedan somna om, vilket hon gjorde och sov till klockan åtta! Så skönt! Jag börjar nog bli lite fööör bortskämd nu med barn som bara sover och sover... Det blir lätt att man tar det för givet till slut.

Ja, ja, snart kommer det väl en förkylning och ruskar om i sovvanorna hos dem båda... '

Varje dag kommer jag på kul och bra saker att skriva om här på bloggen. Jag tänker, -ska jag kanske skriva upp det så jag kommer ihåg det... neeej, det HÄR kommer jag att minnas i alla fall... SURE! Inte en chans! Samma sak VARJE DAG! Att jag aldrig lär mig.

Pappan ringde tidigare idag och de har det superbra! Cyklar och åker taxi till diverse whiskyprovningar och annat kul. Nu är det inte långt kvar tills han kommer hem.
I morgon blir det dagis för den stora och softa hemma för mamman och den lilla.

Det var allt för idag, tack och hej!

Ensam mamma

Nu har stora tjejen åkt med farmor och farfar till landet och jisses så tomt det blev!!!
Den lilla bjuder ju inte så stort motstånd i disukssioner direkt.
Ja, ja, vi ska nog klara oss, men det värker lite i "mammamagen" utan den stora.

Jag har fått oförskämt mycket sömn de senaste nätterna då jag gått och lagt mig tillsammans med storasyster vid halv niotiden och sedan fått sova till både fem och sju på morgonen! Ikväll kan jag kosta på mig att stanna uppe lite längre skulle jag tro.

Pappan har det superbra på sin skotska ö med whiskyprovning och cykling mellan destillerierna. Igår när jag ringde skulle de precis gå ner på stranden i strålande solsken för att äta sin fish and chips. Helt okej!

I natt vaknade storasyster av en mardröm, inte ledsen och livrädd som det ofta kan vara, utan väldigt lugnt och sansat. Det är många tankar kring vargar och björnar nu... Mamman fick ta fram den store pedagogen och förklara att det inte finns vargar och björnar här. Nej, jag SA ju ingenting om vargarna i Riala... kändes inte riktigt rätt...

Nu var hon lite bekymrad över varg- och björnbeståndet hos farmor och farfar på landet (Bergshamra, ganska nära Riala...) Tror nog att hon får annat att tänka på när hon väl kommer dit...

Överlag har det gått betydligt bättre än jag trodde att vara ensam med två små barn i nästan en vecka. Ja, nu är ju inte pappan hemma ännu på några dagar, men så långt har det gått bra i alla fall. Jag måste säga att jag är grymt imponerad av alla ensamstående föräldrar som klarar av detta hela tiden... att ta hand om barnen alltså!


När storasyster var liten, som lillasyster nu ungefär, tyckte jag att allt var så bökigt, typ att springa in på Flygis och handla en liten mjölk eller så. Men HALLÅ!!! Det var väl ingenting jämfört med två barn... Tänk så lätt det egentligen var med en liten tjej, nu är det bara att gilla läget och anpassa livet efter två små prinsessor. De som har fler barn är två, och/eller är ensamstående, är verkligen mina hjältar! Att ni orkar!

Nä, nu är det nog dags att ta hand om den lilla stjärnan, lite blöjbyte, bus och så småningom lite lunch, både för henne och mig.
Får man bjuda på några bilder från mammas finfina blommor i trädgården:









Slutligen, ett förgätmigejhjärta...


Resfeber




Nu är klockan tjugo över åtta och pappan har packat det sista inför morgondagens resa. Han kör mot Arlanda redan klockan tre i morgon bitti så för honom är det natti natti redan nu. Själv sitter jag uppe en liten stund till och kollar Mitt i naturen och passar på att blogga lite.

Stora E sa idag att hon sett en tjej som kunde gå ner i spagat. -Det är svårt, sa jag. -Ja, fast det kan jag med, svarade hon då, men mina ben säger nej här uppe på knät, det knät här uppe och så pekade hon på ljumskarna. Så HON kan gå ner i spagat, om det inte var för ljumskarna som sa nej...


Nu blir det dram efter dram efter dram för D ända tills på onsdag...


Utvilad!

Vaknade klockan kvart i sex, av att sambons väckarklocka pep... bebin låg lugnt och sov i sin säng, sååå skönt!
Vågar man hoppas att mörkläggningen börjar ge resultat? Nä, förmodligen inte, men det är så skönt att känna sig utvilad. Det blev sju timmars ostörd sömn i natt, inte ens katten krafsade på dörren för att komma in/gå ut!

Sambon har nu belamrat hela uterummet med sin packning inför morgondagens resa till Skottland. Det gäller att minimera packningen, ni som rest med mig till London, J och M, vet ju... DUMPA!!! Riktigt så rabiat är inte D, men han har provpackat väskan för att se hur många whiskyrör som får plats utan att riskera trasiga flaskor och så.
Ja, då blir man whiskyänka igen då... med två barn denna gång. Det ska nog gå bra, någon gång måste man ju släppa sargen och joina matchen och få tvåbarnschocken. Längtar lite till hösten, då JAG ska få åka iväg några dagar till favoritstaden, LONDON!!!  

Idag har jag inte planerat in något, bara vara hemma och skrota tror jag. Med tanke på att bebisen sov länge och redan sover middag, så lär det inte bli mycket middagssovande för mamman idag. Inte för att det behövs med all sömn jag fick i natt, men det är ju så mysigt att ligga bredvid den lilla och kramas lite.

Nä, dags att sätta en blåslampa där bak på den stora och masa sig iväg till förskolan... Sista dagen denna vecka, nu väntar fyra hela dagar ledigt, med allt möjligt kul inbokat. Det gäller att aktivera henne, speciellt nu när pappan inte kommer vara hemma. Därför blir det besök och middag hos mormor, övernattning hos farmor och farfar och eventuellt en tur till Skansen med sistnämnda. Hoppas på bra väder så vi kan vara ute och busa och springa av oss ordentligt!


Älsklingarna!

Mammalyx

Sitter nu på baksidan med laptopen på bordet och med TVÅ sovande barn! Den lilla smaskade i sig morotspuré så det stänkte om det, för att sedan nästan somna vid matbordet. Vi stoppade ner henne i vagnen och gick runt en stund på tomten så hon fick somna. Den stora ville mysa i hammocken, men jag la två tjocka dynor på altanen på baksidan och lite kuddar och filtar. Sen gick jag in och duschade och när jag kom ut så liggen den stora som en vacker ängel och sover så gott...

Därav rubriken på dagens inlägg, mammalyx... Lyx att få några minuter i lugn och ro, att få sitta och njuta av fågelsången som klingar från lind och ek... Katten är också på mys- och goshumör och har strukit omkring oss hela förmiddagen. Just nu ligger hon bland vitsipporna någonstans på tomten och drömmer så sött.



Just precis NU är vår 4000 kvm stora tomt som allra vackrast, när vitsipporna täcker i stort sett all yta som vi inte går på...





Tävling om vem som kommer närmast solen...

Nu har stora tjejen vaknat och ska ta en liten fika med mamman.


Veckans pyssel

Tänkte först döpa inlägget till dagens pyssel, men insåg hur fel det skulle vara. Visserligen har veckan bjudit på två pysseltillfällen, men inte mer.

Idag åkte hela familjen in till minimarknaden i Norrtälje för att stora E skulle få åka karusell. Sen hade jag blivit tipsad om att det gick att fynda pärlor i ett av stånden. Vi kom precis lagom till godisregnet, det var jag, stora E och ett tiotal trettonåringar som stod och trängdes... Jag tror vi fick ihop sju kolor, E var jättenöjd och jag behövde inte knuffa bort så hemskt många andra barn... Sedan kastades det ut små gosedjur, varav tre av dem hade en fribiljett till karusellerna fastsatt på sig. I egenskap av en av de längsta, mina 165cm till trots, lade jag vantarna på en hiskelig lila groda som kom flygande mot oss. Hundradelen efter att jag snuddade vid den, var det tre andra händer som försökte få ett bra tag om den. Men, envis och stark som man är, ryckte jag till och slet den åt mig/E. Snacka om tur, för vi fick tag i en av de med fribiljett, så det blev genast en tur på en lila trähäst på karusellen...

När vi stod och handlade pärlor, fick vi syn på en rosa liten gosehund på marken. Den tog vi upp och jag lade den ovanpå vagnsufletten så att den som tappat den kunde se den. Ingen hörde av sig och då gick jag ändå och kollade ifall någon såg ut att ha tappat en hund... Stora E var lite bekymrad, för inte kunde väl VI ta den?
-Jag såg att det var en flicka med kjol som tappade den, sa hon till slut och när vi satt och fikade sa hon plötsligt
-Där är flickan som tappade hunden!
Hon och jag gick bort mot ett litet gäng med tolv-trettonåringar och frågade om det var någon av dem som tappat ett gosedjur. Då fick vi det ärliga svaret:
-Nej, vi tappar inte, vi tar!
Stora E var fortfarande bekymrad, för "det VAR ju den flickan som tappade", men har nu accepterat att hunden fick följa med oss...

Vi satte genast igång att pyssla med de nya pärlorna och här är resultatet! E har gjort de tre änglarna till vänster och jag fick nöja mig med en silverängel...


(H)änglarna


Två gröna trollsländor



Tiden som rusar...

Vilken härlig dag! Solsken och värme och glada barn, kan man begära mer?
Stora tjejen har lekt med granntjejen hela dan, ömsom hos oss, ömsom hos dem. Så kul att se att de nu verkligen börjar ha riktigt utbyte av varandra nu när vi bor så nära...

Själv har jag lämpat över bebisen på pappan så att jag kunnat fixa i mitt kryddland. Det är en hel del plantor som måste bytas ut och föryngras. Nästan alla faktiskt, både oreganon och citronmelissen har gjort sitt. Först behövs en massa ny jord så de får lite näring, sen blir det ett besök på Björnö för att införskaffa nya plantor. Stora tjejen och jag har hjälpts åt att sätta rucola, rädisor, solrosor, blomsterbönor och sex olika sorters basilika. Jag brukar inte lyckas med just basilika men kan inte sluta försöka, trägen vinner.

Pappan och stor-E stack ut på en kvällspaddling på en och en halv timme innan de kom hem och gick och lade sig. Själv fastnade jag framför Förlossningskliniken och denna gång lyckades jag titta mig igenom ett helt kejsarsnitt. Med mina egna snitt avklarade så kunde jag låta nyfikenheten ta över. :)

Någonstans  mitt i programmet drabbades jag av den välkända "det-är-sista-gången-jag-har-en-bebis"-paniken...
Att få de där första timmarna på sjukhuset med ett alldeles nytt liv i sin famn. Så går det "några dagar"  och svisch, så har bebisen blivit nästan fem månader!!! Vad var det som hände? Nu ligger hon där, på mage i sängen och försöker plötsligt krypa! Men, hallå, lägg av! Du är ju i princip alldeles nyfödd, så där kan du ju inte göra...


En alldeles färsking... och det var väl alldeles nyss, eller?



Ooops, vad hände??? Hon äter mat och sitter själv... eller ja, med en liten luftkudde som stöd, men ändå...


Memory Lane

Igår for jag och lillebror tillbaka i tiden, till barndomens gator, träd och gungor...
Nästan på dagen tjugo år efter att vi flyttade därifrån stod vi åter på parkeringen nedanför femmans dagis och tittade på välkända husfasader. Märkligt hur allting krymper, hur kunde vi tycka att det var sååå stort?!!


Gatan måste ha blivit mindre, inte var det så här trångt?
Lillebror går och räknar hur många efternamn vi fortfarande känner igen och visst fanns det några gamla kändisar kvar!!!


NU ser jag vad det är som fattas!!! Träden på varje tomts framsida är ju borta! Jag tyckte det såg så tomt ut!
Det äckliga körsbärsträdet med supersura bär som man brukade kasta på sop- och förrådsväggen...


Sibban, helt enkelt...


Dammen i Akalla By där man försökte fånga vattensalamandrar men mest fick hästiglar...


För den historieintresserade...

Vad vi slogs av när vi promenerade "varvet runt" var hur mycket grönt det faktiskt är i Akalla. Stadsgeografer pratar ju om gröna kilar när man planerar ett nytt område och det får man säga att planerarna tänkte på här. Visst, en hel del betong och höga hus, som överallt i områdena från miljonprogrammet, men överraskande mycket grönt i alla fall.

Gick ut i "skogen" vi lekte i, bara för att konstatera att "grankojan" är borta. Kvar finns en ganska hög gran där det förut stod ett tiotal täta, små granar man kunde tränga sig in mellan och leka att det var en koja. "Stora stenarna" där man verkligen fick klättra upp var inte speciellt höga, men tallarna vi gick under och lekte "Riddar Cato" står kvar.


"Stora stenarna" - inte längre så stora...

Jag har en dröm som återkommer med jämna mellanrum. Jag står framför vårt gamla radhus och är där för att hämta posten. Brevlådan är proppfull och det är nästan bara rolig post, inga räkningar eller reklam, utan brev och småpaket och sånt. Om man skulle analysera den drömmen så kan man kanske komma fram till att jag lämnat något ouppklarat bakom mig, något som skulle kunna vara kul... Eller? Vet ej vad det kan vara i och för sig, kanske någon gammal (kompis) relation?


Tack och hej för den här gången!

Frågade lillebror om vi inte skulle gå in på dagis och se om det fanns någon personal kvar från förr i tiden, men han avböjde...
Gick förbi Oxhagsskolan också, men orkade inte gå in då. Så tänkte jag att det inte var så länge sen jag var där, under min första termin på Lärarhögskolan... Hm, jag började där -96, så det är alltså fjorton år sen jag var där... det är ju ett tag...



Gamla roller?

Har funderat en hel del på det här med roller... alltså vilken roll man har/tar i olika sammanhang och konstellationer. Ta högstadiet till exempel. Vem var du då? Tillhörde du de balla, häftiga, de sportiga som var någonstans mittemellan eller kanske de som hade lägst status??? Du kanske hade en roll i skolan och en annan i någon annan konstellation, som idrottsklubben eller i stallet.

I den svenska filmen Klassfesten kan man se hur 30-plussare återförenas efter x antal år, bara för att genast kliva in i sin gamla skolroll... Jag undrar hur jag själv skulle reagera om jag träffade alla gamla klasskamrater. Vilken roll skulle jag gå in i? Om jag skulle gå in i den roll jag hade på högstadiet respektive gymnasiet skulle det garanterat vara två helt skilda roller. Sen har vi rollen från universitetstiden, slalomklubben, f.d.arbetet, nuvarande arbetet och släktrollen. Det blir många olika roller över åren. Även om rollerna kan vara snarlika, är det, i alla fall för mig, alltid något som skiljer dem åt. Vilken är då den rätta rollen, som speglar mitt rätta jag? Jag tror att alla dessa roller kan vara rätt, de speglar olika sidor av mig och olika perioder av mitt liv.

I och med att jag och många med mig, återfår kontakt med en massa människor som funnits i ens liv genom tiderna  genom Facebook, har jag funderat ganska mycket på detta. Man kan få vänförfrågningar från de som man alltid betraktat som "lite tuffare" än en själv, alltså de som hade lite högre status. (I alla fall som man såg det då, idag hade jag, som lärare själv, inte alltid tyckt att det stämde...) När detta händer, kan jag faktiskt komma på mig själv med att tänka; -Oj, vill han/hon bli vän med MIG... Märkligt fenomen, man kanske skulle ta och forska på detta, om det inte redan gjorts, vill säga...


Imorgon åker jag och lillebror nerför Memory Lane... mer om detta efter morgondagens utflykt. ;)


Gröt är GOTT!!! Fast, morotspuré är ännu godare!!!


Inbjudningarna till dopet är tillverkade, utskickade och har idag kommit fram! Att det ska vara så svårt att få tummen ur ibland... Ja, ja, vi har redan fått svar från två familjer. Nu är det bara att hoppas på vackert väder, vi får aldrig plats inomhus så många!!!

Söndagsmys?

Nu verkar den lilla ha somnat, pappan söver den stora och i och med detta har söndagslugnet infunnit sig...
Igår var vi vid Sjöhistoriska riksmuséet för att spana på kajaker. Det var bara några futtiga grader varmt, kraftig vind som efter ett tag fick sällskap av ett ganska kraftigt regn - härligt! Dessutom gick barnvagnen sönder! En nit som gick rakt av och gjorde det omöjligt att använda den. Som tur var så har D lyckats laga den idag.

Stora E gjorde som vanligt succé när hon skuttade från kajak till kajak och prövade sittbrunn efter sittbrunn. Hon och pappan var ute med en dubbelkajak och provpaddlade lite. När hon så dessutom paddlade med en egen liten paddel var det många som kommenterade detta. Det verkar inte vara så väldigt vanligt med så paddelvana fyraåringar med tanke på hur många som uppmärksammade E. Fler borde sticka ut och paddla med barn, det är jättemysigt och inte alls bökigt.

Vi tittade på Hillebergs tält som stod uppställda på mässområdet. Vi har ett helt självstagande kupoltält från just Hilleberg som vi nu börjar växa ur. Det är egentligen ett tvåmanstält, men med två vuxna och ett barn har det fungerat hjälpligt. Problemet är att det inte finns större kupoltält som är helt självstagande utan att bli enorma...
Vi fortsätter leta helt enkelt.

Idag har stora E lekt med granntjejen. Helt själva ute i lekstugan har de pysslat, härjat och lekt. Skönt när det blir så stora att de kan sköta sig mer eller mindre själva. Själv stack jag ut på en kort cykeltur med nya födelsedagscykeln. Skönt men väldigt kallt i luften. Att det sen gick undan gjorde det ju inte varmare direkt...


Tar tillbaka inledningsorden... den lilla har inte alls somnat. Nu ligger hon och bökar, småskrattar och stirrar på mig...




Kajakmässa


Imorgon, lördag, bär det av mot Sjöhistoriska för årets kajakmässa. I år ska hela familjen åka, annars är det något som D och stora E har gjort tillsammans. Förra året tog D fel på helg, men för två år sen sprang de omkring i timmar och klämde och kände på alla kajaker. Nu ska det tydligen provpaddlas för att hitta en bra tvåmanskajak.


Nu blommar Adam och Eva längs med stora vägen, ganska många i år faktiskt. På vår baksida har vi också dessa fina orkidéer, men de kommer betydligt senare. Tyvärr blir de bara färre och färre för varje år, vet ej om det kan bero på att vitsipporna brer ut sig och kväver Adam och Eva?


Den underbara ängen med Adam och Eva på Ängsö, med ett gäng kajakpaddlare i bakgrunden.



Fler Adam och Evor...



Tankar i maj

En lugn dag idag. Fast, den började tidigt förstås... Redan klockan 03.00 behagade lillfröken vakna för att tanka dagens första. Sov sen mellan halv fem och kvart över sju, då både stora och lilla E ville ha frukost. Andrafrukost då för vissa...

Efter dagislämningen tog jag vägen genom skogen och upp på gamla elljusspåret vi har här ute på landet. Det har nu torkat upp så det funkar att gå med gympadojjor. Hittade en traktorstig in på ett ställe där jag aldrig gått förut. Vart leder stigen... mot något nytt? Nya möjligheter? Jag måste gå stigen för att se vart den slutar...

"Vi kör hela natten för jag vill se vart alla vägar tar slut" Little Willie John, Peter leMarc

Solen strilade ner mellan träden och marken var täckt av mossa. Det var alldeles stilla och tyst, ja, några fåglar som sjöng då, nästan magiskt blev det för en stund.
Det kunde lika gärna ha varit i slutet av juli som i början på maj, som om tiden stod stilla för några sekunder. Sen var mina fingrar så kalla att jag tvingades tillbaka till nuet...


Dagens sol... Ogräs är inte ogräs om du bestämmer dig för att det i stället är en vacker blomma... Jag älskar maskrosor, blåklint och vallmo, annars traditionella ogräsblommor... Gå nära och titta riktigt noga, en maskros skulle kunna vara en liten dahlia... eller?


Nu har jag sovit middag med lillbebben, hängt tvätt, ätit lunch och ska hinna amma lite innan det är dags för hämtning. Sen blir det nog en sväng in till "stan" för att träffa farmor en stund.


Over and out!

Arv eller miljö?

Det här med genus... Hur beter sig tjejer respektive killar? Vad är det som avgör, arvet eller miljön, är det vi vuxna som behandlar barn olika beroende på kön eller ligger beteendet latent i generna?
Detta är inget jag funderat speciellt mycket på innan jag fick barn. För mig har det alltid varit självklart att tjejer/kvinnor och killar/män kan/får/bör göra precis som de vill. Jag har ofta varit ensam tjej på olika aktiviteter och i olika sammanhang, haft många killkompisar och så vidare. När jag pluggade historia fick jag komplettera hemtentan på genuskursen två gånger. Det var ju så förbannat tråkigt!

Men så kom barnen, två tjejer och med detta funderingarna. Var sjutton kommer denna PRINSESSFEBER ifrån egentligen? Inte från mig i alla fall. Jag, som aldrig lekte med dockor, spelade fotboll och hängde med grabbarna. (För de var oftast de som ville spela fotboll och som inte var bollrädda) Jag var visserligen med i ett damlag i fotboll när jag var tretton, men de var "jättegamla", typ runt trettio, ingen ålder alls m.a.o. och dessutom totalt bollrädda, så det gav liksom ingenting.

Stora tjejen, nu fyra år, har totalt blivit uppslukad av prinsessor, Hello Kitty, rosa fluff, nagellack och färgen lila. I hennes värld "tittar prinsen och prinsessan på varandra, blir kära och gifter sig".
Hallå!!! Mamma sminkar sig ALDRIG, borstar på sin höjd håret och sprejar i nån supersprej min eminenta frisör tipsat mig om och som gör att håret SER fixat ut utan att vara det, och orkar inte ta på några andra skor än gympadojjor och stövlar. (Fast, jag måste erkänna att gummistövlarna bär spår av prinsessfeber, med rosa fleecefoder och rosa rosor på utsidan...) Jag, som inte klätt mig i rosa sedan hösten -87, typ, ja, ända tills stora E kom, sedan dess har en del undantag gjorts...

I morse var botten nådd...
Eftersom sambon är en whiskysamlare av rang, pryds ena väggen i vardagsrummet av diverse whiskyflaskor. Stora E tittade på dem i morse och sa:

- Om vi hade fått en lillebror i stället kunde han ha druckit whisky med pappa när han blev stor.
- Jaa, men tjejer kan ju också dricka whisky, sa jag.
- Men, mamma, du dricker ju inte whisky.
- Nä, nu ammar jag, men SEN ska jag dricka whisky ska du se!

Och jag som faktiskt inte ÄR speciellt förtjust i den ädla drycken, typiskt kvinnligt?!
Jag tar ju hellre en kall öl... En typiskt kvinnlig dryck... eller?!?!


Fleecegodis

Resultatet från gårdagens pysslande:



Cupcake i fleece med pärlor som dekoration





Rulltårta i två olika varianter


Familjeliv en lördagskväll

D har haft hjälp av sin pappa idag med  att fälla träd på tomten. Att fälla träd lockar fram något ursprungligt och machoaktigt i min sambo. Han går runt på tomten och tittar på träd som om han vet vad han gör. Ungefär som när folk tittar på en bil och sparkar på däcken för att man ska tro att de är bilkännare. Det finns liksom ingen vits med det hela, men det känns som om det SER bra ut när man gör det... Eller nåt. I alla fall var det idag två, ganska små träd som fick stryka på foten. En tall och en gran, eller inte vet jag. Jag satt inne och matade bebis hela dan. Börjar tro att maten inte riktigt räcker till längre. Hur som helst så har jag spenderat större delen av dagen tillsammans med lilla E i amningsfåtöljen. Och två träd färre på tomten... Stora E, som regisserade morbror till att på börja städningen av lekstugan igår, har idag aktiverat farmor på samma uppgift. Jag har inte varit ute och kollat, men skulle gissa att det snart nog är färdigstädat där ute utan arbetsinsats från hennes sida.



Det skulle ha varit whiskykväll här hemma med gänget som åker till Islay om några veckor, men två föll ifrån så den tredje tog med sig familjen och kom hit i stället. Så på så sätt blev det två jämngamla bebisar som skrek i kapp här hemma.

Emellanåt tittade de på varandra under tystnad, varpå den ena helt plötsligt blev rädd, började skrika så den andra blev rädd och svarade med samma mynt... Ett tag var det inne att sympatigråta också, om min bebis fick magknip, tröstade den andra bebin med att stortjuta också. Ibland är det livat värre att vara småbarnsförälder...


Snart åker D och sippar på dram efter dram efter dram...




RSS 2.0